isanelehm kirjutas:
Pildistangi vaid RAW-is. Photoshopis just otsisin võimalust 14
bit. ruumis salvestada, aga ei leia vastavat määratlust, igal
pool pakutakse vaid 8 bit.
Proovi meile oma töövoogu lahti seletada, kuidas pilditöötlust alustad? Mis liigutused teed? Kuidas lõpuks jpg-ks salvestad?
Ise olen kaameras tihtipeale teinud valiku, et salvestatakse 2 pilti korraga – üks jpg, teine raw. Jpg on nii öelda “kontrolliks”, milline on kaamera arvamus pildist, raw on edasiseks töötlemiseks. Kui mu töötlemise tulemus juhtub olema kehvem kui esialgne kaamera jpg, siis olen ilmselt midagi vussi keeranud ja parem alustada algusest.
Bitisuse soovitusd: jpg on alati 8-bitine ja kui seda hakata edasi töötlema, ntx värve või kontrasti või heledust (levels, curves) liiga uljalt väänata, siis on triibud või muud moonutused kerged tulema s.t jpg on lõpptulemus e. “ilmutatud” pilt.
Raw on sul alguss 14 bitine. Raw töötlemisel ei tasu kunagi vahetulemust jpg-ks salvestada ja seejärel edasi töödelda, sellega teeb pilti kindlalt kehvemaks. Kui raw-d töötled, siis programm peaks liigutused meelde jätma ja kui x sammul midagi valesti läks, siis tuleb muudatused sinna sammuni tagasi võtta ja sealt maalt korrigeerima hakata. Mida vähem samme, seda parem. Viimane samm: jpg-ks salvestamine.
–
petslane